top of page

Randonearo Adventures

Interview met Heleen van den Bos en Aernout Drijver

 

Randonaero Adventures is de deltavliegschool van Heleen van den Bos (schooleigenaar/instructeur) en Aernout Drijver (instructeur). Aernout heeft de school ruim 20 jaar geleden opgericht en is een zeer ervaren piloot en instructeur. Heleen heeft de school in 2014 overgenomen en runt hem nu samen met Aernout. Dit interview is met hen samen.

 

  • Wanneer zijn jullie voor het eerst met deltavliegen in contact gekomen, waar hebben jullie het voor het eerst zien gebeuren?

Aernout: “Een eeuwigheid geleden was ik op vakantie in Frankrijk en lag ik met een vriend op een bult in het zonnetje van het fraaie uitzicht en een pretsigaretje te genieten. Met een grote grijns in de gapende afgrond naast ons loerend begon die vriend ineens over deltavliegen, wat zijn broer was gaan doen, en zo al verder filosoferend hebben we besloten dat 'ook eens te proberen'. De buizerd die blijkbaar in mij huist was dan ook de motivatie om zelf te gaan vliegen.. Die berg waar we dat besloten is de Grand Colombier, die nu een groot deel van het uitzicht vanuit ons huis in Artemare en vanaf de startplaats op Col du Sapenay vormt. Telkens als ik daar startklaar sta roept die berg de herinnering weer op.”

 

  • Wat fascineert jullie zo enorm in deze sport?

Aernout: “Mijn hele leven lang hebben niet vliegtuigen maar de grote thermiekvogels mijn aandacht getrokken. Ik koos dan ook juist voor deltavliegen, wat het vogelgevoel toch het meest benadert.”

 

  • Wanneerzijn jullie zelf met vliegen begonnen en waar hebben jullie het geleerd? Waarom daar?

Aernout: “Ik ben, samen met mijn vrouw Pieternel Friedrichs, waarmee ik naderhand jaren les heb gegeven in de school, met lessen begonnen in de winter 1981, in Oostenrijk. De erop volgende zomer heb ik mijn eerste hoogtevluchten gemaakt.”

 

Heleen: “Ik begon in de zomer van 2007 met een introductiecursus. Ik droomde al lang van vliegen als een grote roofvogel maar had nogal last van hoogtevrees. Toen ik ontdekte dat je het ook in Nederland een paar dagen kon proberen, schreef ik me in bij Randonaero Adventures. Het begon heel vertrouwd gewoon met loopoefeningen aan de grond, en dat gaf me genoeg moed om daarna ook de lucht in te gaan. Ik vond het geweldig! Na dat eerste 'hopje' was ik verkocht en ik ben meteen gebleven voor de rest van de beginnerscursus. Toen ik begon met vliegen koos ik heel bewust voor Randonaero. De lesmethode sprak me aan, en de gedegen aanpak. Niet zo snel mogelijk van een hoge berg af maar eerst de basisbeginselen  goed onder de knie krijgen. Dankzij het lieren schoot het lekker op en ik kon vaak komen oefenen. Er werd op een prettige manier streng op veiligheid gelet en als piloot in opleiding kreeg je gaandeweg steeds meer eigen verantwoordelijkheid.”.

 

  • Wanneer zijn jullie gestart met de school/met lesgeven?

Aernout: “In 1991 werd ik eerst instructeur parapente en toen instructeur deltavliegen. Ik heb Randonaero Adventures opgericht na de overname van een andere vliegschool en heb de huidige lesformule ontwikkeld vanuit de filosofie dat leren deltavliegen net zo leuk en serieus doordacht moet zijn als het vliegen zelf.”.

 

Heleen: “Ik vond het lessen bij Randonaero zelf een erg fijne manier van leren vliegen en op die manier leer ik het graag aan anderen. Ik begon aan de instructeursopleiding toen ik mijn brevet had, en geef les sinds 2012. Ik vind het erg leuk om mijn passie voor vliegen op zo'n intensieve manier met anderen te kunnen delen, en cursisten te laten voelen hoe het is om te vliegen. De grijnzen die dat oplevert bij de cursisten zijn onvergetelijk.”.
 

  • Waar geef je (op welke niveaus) les en waarom juist daar? 

Aernout: “Wij bieden beginnerscursussen in Nederland en de Duitse Eifel en gevorderdencursussen in Nederland en vanuit onze vestiging in Frankrijk. We geven lessen in lieren, soaren aan de kust, bergvliegen en overlandvliegen op elk niveau. Via ‘De Coach’ geven we je op verzoek zelfs privébegeleiding. Zo kun je bij ons bijna alle manieren leren vliegen en kun je na je opleiding als je wilt direct bij een van de Nederlandse vliegclubs aansluiten.”

 

 

  • Wat vinden jullie zo leuk aan het lesgeven?

Heleen: “Na de beginnerscursus wist ik al dat ik dit gevoel met anderen wilde delen, en dat ik les wilde geven. Natuurlijk heb ik toen eerst een paar jaar lekker zelf gevlogen. Inmiddels doe ik het beide. En die hoogtevrees, die heb ik nog steeds. Met vliegen heb ik er geen last van, want dan zit ik veilig aan mijn vleugel vast.”.

 

  • Welke stappen doorlopen aanstaande piloten in jullie school?

Heleen: “In Nederland zijn geen bergen en maar weinig heuvels om te oefenen. Daarom kun je bij Randonaero Adventures leren vliegen aan de lier. Na een korte theoretische inleiding halen we gauw het materiaal uit de opslag en gaan het veld in om de toestellen op te bouwen. Tijdens de eerste loopoefeningen leer je natuurlijk starten, sturen en landen maar ook leer je werken met procedures en veiligheid. Zodra dat goed gaat, trekken we je voorzichtig de lucht in voor je eerste vlucht en ervaar je het vliegen als een vogel.”

 

Aernout: “In het begin vlieg je nog rechtuit en op bescheiden hoogte maar je maakt wel veel start en landingen en al snel heel wat vliegtijd. Daardoor ga je snel vooruit. Omdat je kunt lieren bij meer wisselende weersomstandigheden leer je ook vliegen met bijvoorbeeld wat meer wind. Dat komt je later goed van pas. Natuurlijk leer je bij ons ook starten en vliegen op onze oefenhelling, want voor bergvliegen moet je heel andere start- en landingstechnieken beheersen. En voor je het weet sta je in de bergen voor je eerste Alpenvlucht!”.

 

  • Hoe leren jullie mensen om veilig te vliegen?

Aernout: “Onze beginnerscursussen zijn steeds in kleine groepjes, met mensen van gelijk niveau. Toch verschilt onze aanpak bij iedereen: leren vliegen is maatwerk. We leren je stapsgewijs precies dat waar je aan toe bent en gebruiken alleen schoolmateriaal. Zo blijft het leuk en veilig. We leren mensen niet alleen de vlieger besturen, maar leiden ze op tot zelfstandig en verstandig piloot. Zo leer je gaandeweg veel over meteorologie, aerodynamica en over het vliegmateriaal. Al vanaf het begin krijg je eigen verantwoordelijkheid over wat je doet. Dat begint natuurlijk klein en naarmate je meer kunt wordt die eigen verantwoordelijkheid steeds groter.

 

  • Waarom zouden cursisten voor jullie school moeten kiezen, wat maakt jullie school zo speciaal?

Aernout: “Bij Randonaero Adventures leer je vliegen aan de lier en op de oefenhelling. Samen is dat de beste voorbereiding op je eerste vluchten in de bergen. Wij gebruiken deze unieke en zeer veilige lesmethode al meer dan 20 jaar. Op de oefenhelling hebben we een extraatje: wij zijn de enige school met een quad waarmee je het lestoestel op een aanhangertje weer terug de helling op brengt. Dat maakt het een stuk minder vermoeiend, waardoor je ook op de helling meer vluchtjes kunt maken. Ook bijzonder is dat je bij ons betaalt voor het halen van een bepaald niveau, in plaats van per cursusdag of per lesweek. Begin je bij ons dan kun je een jaar lang alle beginnerslessen volgen, aan de lier en op de oefenhelling. Aan het eind van onze cursus kun je starten, sturen, landen en heb je een aantal mooie hoogtevluchten gemaakt aan de lier. Daarmee sta je met een vertrouwd gevoel bovenaan die berg voor je eerste hoogtevluchten in de Alpen!”.

 

Heleen: “Randonaero Adventures werkt bovendien graag (nauw) samen met andere scholen en instructeurs, zoals Wim Egelmeers van Vlieg Uit. Samen bieden we meer continuïteit en hebben we een uitgebreid lesprogramma.

 

  • Wat adviseer je mensen die willen ontdekken of deltavliegen iets voor ze is, om als eerste stap te gaan doen? 

Heleen: “Weet je nog niet zeker of deltavliegen iets voor je is? Geef je dan op voor onze introductiecursus en maak vrijblijvend kennis met het vliegen en met ons. Je volgt de eerste twee dagen van een beginnerscursus en maakt daarin al een paar bescheiden vluchtjes. Daarna ben je verkocht!”.

 

bottom of page