top of page

DELTAVLEUGEL

Voor wie overweegt te gaan zeilvliegen is het natuurlijk belangrijk van te voren enig inzicht te verkrijgen in de mogelijkheden en kosten die deze sportbeoefening met zich mee brengt. Voor de duur van de basisopleiding zorgen de scholen vaak zelf voor het benodigde materiaal, zodat je je pas later zorgen hoeft te maken over de aanschaf van eigen spullen.

 

Als het moment gekomen is om aan een eigen uitrusting te denken, kan een instructeur ook adviseren over wat er wel en niet geschikt is. Je kan deltavliegers vergelijken met surfplanken: als je als beginner een wedstrijd-surfplank koopt, lig je er vaker naast dan dat je vaart. Met deltavliegen is die vergissing nog veel vervelender! Daarom zijn er allerlei toestellen in de handel die speciaal zijn toegesneden op piloten met weinig ervaring. Dit soort toestellen, "intermediates", is nieuw te koop, maar bovendien is er een levendige tweedehands markt. Met name omdat die tussenfase, afhankelijk van de activiteit die de nieuwbakken piloot ontplooit en van zijn talenten, langer of korter kan duren, kan het alleen al daarom interessant zijn om een tweedehands toestel te kopen.

 

Tweedehands toestellen vindt je in de rubriek Delta'tjes van de Delta Magazine. Met name intermediates worden veel verhandeld; soms kompleet met harnas, parachute etc. voor heel schappelijke prijzen. Natuurlijk is het wel zaak om je goed te informeren of een bepaald toestel voor jou geschikt zou zijn; en ideaal (maar in Nederland soms moeilijk te realiseren) is een proefvlucht. Neem, als beginner in de branche, in elk geval een ervaren piloot mee om de koopwaar te bekijken. Wie met zijn gebruikte intermediate één of twee seizoenen ervaring opdoet, zal het zonder veel verlies weer kunnen verkopen om daarna een nieuw of tweedehands prestatietoestel te kopen. Ook bij toptoestellen is een waardevermindering van ruim 500 euro per jaar in de eerste jaren niet ongewoon, terwijl deze waardevermindering zeker niet evenredig is aan een vermindering van de kwaliteit. Een zeilvlieger kan gemakkelijk tien of vijftien jaar meegaan, en ze worden vaker afgedankt omdat er gewoon behoefte is aan iets nieuws dan uit veiligheidsoverwegingen.

 

Voor de kosten van een deltavleugel kun je uitgaan van enkele honderden euro's voor een 10 tot 15 jaar oud toestel tot â‚¬4000,- voor een nieuw beginnerstoestel.

UITRUSTING

Behalve een vleugel zijn er nog enkele andere zaken die je nodig hebt bij het vliegen. Net als bij de vleugel is er een grote variatie in mogelijke kosten, afhankelijk van of je genoegen neemt met iets ouder, tweedehands materiaal of het nieuwste van het nieuwste wenst. Hier een overzichtje:

 

harnas - tweedehands vanaf enkele tientjes tot wel â‚¬1500,- voor het laatste race-harnas (welke overigens niet aan te bevelen is voor echte beginners).

helm - tweedehands vanaf enkele tientjes tot â‚¬100,- / â‚¬200,-. Verzeker bij de aanschaf van een tweedehands dat de helm goed in orde is.

radio + headset - Om instructies te kunnen ontvangen tijdens de vlucht is een radio benodigd. Tweedehand rond de â‚¬50,-, nieuw typisch â‚¬200,-.

reddings parachute - Bij hogere vluchten is het dragen van een nood chute verplicht. Een nieuwe chute kost al snel â‚¬700,-. Een tweedehands is chute kost, afhankelijk van de leeftijd vanaf â‚¬100,-, maar verzeker je er van dat het materiaal in orde is. Een chute met gaten, of waarvan het materiaal aan het vergaan is, is uiteraard waardeloos.

Vario/hoogtemeter - Een belangrijke hulp om goed gebruik te maken van thermiek is een variometer. Deze geeft piepjes wanneer je je in stijgende lucht bevindt. Een dergelijk apparaat is tweedehands vanaf enkele tientjes te verkrijgen, maar voor een apparaat met de nieuwste foefjes ben je al snel rond de â‚¬1000,- kwijt. Een dergelijk geavanceerd apparaat is echter overbodig tot ver in je deltavlieg carriere.

OPLEIDINGS KOSTEN

Behalve de kosten van een toestel en harnas dien je nog rekening te houden met de kosten van de opleiding. Een beginnerscursus voor het behalen van brevet 1 met de materialen van de school kost typisch €1200,-.

De kosten voor een cursus voor het behalen van brevet 2 ligt zo rond de â‚¬1600,-.

 

Informeer bij de scholen voor een gedetaileerd overzicht van kosten van de verschillende aangeboden cursusen.

bottom of page