top of page

Deltavliegschool Vlieg Uit

Interview met Wim Egelmeers

 

  • Wanneer ben je voor het eerst met deltavliegen in contact gekomen, waar heb je voor het eerst zien gebeuren?

“Als kind droomde ik al van vliegen. Het jaar voordat ik begon met deltavliegen was ik met Marja, mijn partner, in Oostenrijk op vakantie.  We maakten toen een bergwandeling in de dikke mist op de Tschiernock, de eerste berg waar ik in Oostenrijk op wandelde. Boven was een vlonder, waar de gids vertelde dat men bij goed weer aan ‘drachenfliegen’ deed. ‘Dat wil ik ook’ dacht ik toen. Twee jaar later begon ik met deltavliegen in Sauerland en guess what, deze berg bleek de vliegstek voor hoogtevluchten te zijn van deze school en van deze vlonder startte ik voor mijn eerste hoogtevlucht.”.

 

  • Wat fascineert je zo enorm in deze sport?

“De vrijheid, ik vlieg!, de wind op mijn gezicht en genieten van de vergezichten. Ook de collega-piloten in deze sport spreken mij geweldig aan. Ze zijn enerzijds gedreven, maar ook weer heel relaxed en genietend van deze buitensport. Ik noem dat wel ‘een beetje prettig gestoord’. Last but not least, vliegen laat je even al het andere vergeten. Je komt helemaal tot jezelf.”

 

  • Wanneer je ben je zelf met vliegen begonnen en waar heb je het geleerd? Waarom daar?

“Ik ben begonnen bij Drachenflugschule Eric Baltussen. Eric is een zoon van een oud-collega in het bedrijf waar ik destijds werkte. Toevallig ving ik een gesprek op waarin hij vertelde dat zijn zoon een deltavliegschool had in Duitsland (Bruchhausen in Sauerland). Daarmee werd deltavliegen concreet. Erik was geweldig enthousiast en hij gaf goed les. Niet alleen de praktijk kreeg veel aandacht, maar ook de theorie tijdens de niet vliegbare momenten. Dat kwam later goed van pas.”

 

  • Wanneer ben je gestart met je school/met lesgeven?

“In 2001 en 2002 heb ik mijn opleiding tot instructeur gedaan. Mijn basisopleiding kreeg ik van Flying Dutchman (Bob Koenders en Frans Icke), maar ik heb bij vrijwel alle scholen stage gelopen en bij elke school in de keuken kunnen kijken. Daar heb ik veel van geleerd. Van 2002 tot 2009 heb ik als freelance instructeur les gegeven. Vanaf 2009 heb ik mijn eigen vliegschool Deltavliegschool Vlieg Uit. Als één van de eerste vliegscholen heb ik er vanaf het begin bewust voor gekozen om daarbij de samenwerking te zoeken met andere vliegscholen. Naar mijn mening is dit de beste formule voor continuïteit en kwaliteit. Door samen te werken met andere vliegscholen gebruik je elkaars kracht, ben je minder kwetsbaar en kun je een meer complete agenda bieden. Door deze formule heb ik naast de vliegschool een parttime baan die een financiële basis biedt. Daardoor kunnen ook de prijzen voor cursisten acceptabel blijven.”.

 

  • Waar geef je (op welke niveaus) les en waarom juist daar? Kun je bij jou in Nederland les krijgen?

“Binnen onze samenwerking biedt Vlieg Uit een compleet programma. Zelf focus ik mij op het les geven aan beginners op de oefenhelling, de cursussen voor gevorderden en het theoretische deel. Mijn partners leggen de focus op het lieren voor cursisten én gebrevetteerde piloten, duinsoaren, de cursussen voor gevorderden (doen we samen) en cursussen in ‘overland’ vliegen). Het lieren gebeurt in Nederland.”.

  • Wat vind je zo leuk aan het lesgeven?

“Mensen te laten vliegen. Vliegen is voor een deel oefening, voor een klein deel talent en fysieke gesteldheid maar zit voor het grootste gedeelte ‘tussen de oren’. Het mogen werken met een groep super gemotiveerde, prettig gestoorde mensen en hun ‘laten vliegen’ is voor mij de kick.”.

 

  • Welke stappen doorlopen aanstaande piloten in jouw school?

“Cursisten starten bij ons met een beginnersopleiding (‘Brevet 1’), waarbij zij zowel leren starten vanaf een oefenhelling als met behulp van een lier. Tijdens de beginnersopleiding verzorg ik ook theorie en gebruiken we actief video opnames. Na een grondige beginnersopleiding gaan aanstaande piloten door met hun gevorderden-opleiding (‘Brevet 2’). Onze gevorderde cursisten besluiten vrijwel allemaal om bij ons zowel de aantekening ‘bergvliegen’ als de aantekening ‘lieren’ te halen. Doordat zij beide technieken al tijdens de beginnerscursussen hebben gehaald gaat dat bij ons relatief snel.”.

 

  • Hoe leer jij mensen om veilig te vliegen?

“Vanaf dag 1 vormt veiligheid de rode draad. Dat doen we niet alleen door piloten bewust te maken van hun eigen veiligheid, maar ook oog te hebben voor de veiligheid van collega piloten en de omgeving. Wij leren cursisten zelfstandig  beslissingen te nemen en uit te voeren. In het begin van de opleiding nemen wij de veiligheidsbeslissingen, maar gaandeweg de cursussen voor gevorderden leggen we die beslissingen steeds meer bij cursisten zelf en houden wij een wakend oog.”.

 

  • Waarom zouden cursisten voor jouw school moeten kiezen, wat maakt jouw school zo speciaal?

“Deltavliegschool Vlieg Uit biedt de meest grondige opleiding. Cursisten leren bij ons starten met behulp van de lier als starten vanaf de helling en krijgen een goede theoretische opleiding. Dat betekent dat zij later zelfstandig in de bergen kunnen vliegen, maar ook kunnen lieren tijdens de weekenden in Nederland. Op de oefenhelling maken we gebruik van een quad. Daardoor hoeven cursisten minder te sjouwen en houden ze energie over om te vliegen. Dat alles met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en in een plezierige ambiance.”.

 

  • Wat adviseer je mensen die willen ontdekken of deltavliegen iets voor ze is, om als eerste stap te gaan doen?

“Begin met een introductiecursus bij Vlieg Uit. Een introductiecursus bestaat uit de eerste twee ‘normale’ cursusdagen. Tijdens die dagen leer je de basis, doe je de oefeningen en kom je voor het eerst met de voeten even los. Na die twee dagen weet je echt of deltavliegen jouw sport is.”

bottom of page